duminică, 26 septembrie 2010

Abuzuri a caror victime sunt copiii I

Copiii sunt cei mai expusi la abuzuri, acestia sunt victime sigure deoarece sunt prea mici pentru a riposta sau pentru a cere ajutorul cuiva. Fie ca pica victime al abuzurilor in interiorul familiei fie in afara familiei, abuzurile asupra copiilor sunt cele mai grave si in acelasi timp cel mai greu de depistat.
                                      Violenta domestica asupra copiilor
Cercetările arată că trauma copiilor care cresc într-o atmosferă de violenta, chiar dacă nu ei sunt victimele directe, este mai intensa si cu consecinte mai profunde si mai de durata decât în cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor si neglijării din partea părintilor (Catheline, Marcelli, 1999). Intr-o familie unde se regasesc abuzuri functiile vitale pentru o normala dezvoltare a copilului ( ocrotirea, siguranta, coordonarea din partea parintilor, dragostea parinteasca ) sunt afectate implicit afectand si buna dezvoltare a copilului. O mama victima a violentei sotului nu isi mai poate indeplini atributiile de buna crestere ( hrana, igienizare, ingrijirea sanatatii copilului, etc ) si nu il poate proteja pe aceste de eventuale pericole exterioare ( accidente, raniri, abuzuri din afara familiei ). Coplesită de rusine pentru ceea ce i se întâmplă, de sentimentul esecului în cea mai importantă relatie interpersonală, de teroare, de autoacuzatii, femeia
nu mai este capabilă de a juca nici unul din rolurile impuse de viata familiei ( Polman,1994 ). Copilul resimte o atmosfera plina de tipete, violenta si singurate din aceasta cauza pot aparea urmatoarele probleme:
-          probleme fizice : boli care ar fi putut fi evitate daca ar fi fost depistate la timp, infectii nedepistate si netratate la timp, boli ce pot duce la agravarea lor si chiar la deces datorita neglijentei parintilor, etc
-          probleme emotionale si mentale:anxietate, sentiment de vina, frica de abandon si de singurate, autoizolare, manie, depresie, neincredere, lipsa de concentrare,etc
-          probleme de comportament: agresivitate si pasivitate la agresivitate,fuga de acasa, sarcini la varste mici, consum de alcool si droguri, comportament mincinos, comportament infractional, automutilare, lipsa de maniere si performante slabe la scoala,etc.
Una dintre cele mai grave situatii ce pot aparea in asemenea cazuri este acela al apartenentei tinerilor la grupuri ce indeamna la violente si sinucideri ( grupuri sataniste, emo sau infractionale ) grupuri unde au sentimentul ca sunt acceptati si ca se regasesc.
Uneori copii pot cadea victime ale abuzurilor sexuale in interiorul familiei, in special in cazul fetelor abuzate sexual de catre parinti ( naturali sau vitregi ) sau de catre frati ( naturali sau vitregi ), aici intervine o foarte grava problema, aceste victime fie ca sunt baieti sau fete pur si simplu nu au cum sa se protejeze deoarece nu stiu unde si cum sa se apere acestea fiind victime sigure si total vulnerabile. Atacul sexual poate fi apoi urmat de intimidari din partea agresorului cum ar fi amenintari sau batai pentru intimidarea victimei.
Abuzurile asuprea copiilor in interiorul familiei poate lua si alte forme cum ar fi refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni, izolare sociala ( prin care agresorul se asigura ca victima nu are cui sa isi destainuie suferintele ) sau  izolare de celalalt parinte, fratii sau bunici, amenintari permanente.
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu