miercuri, 21 decembrie 2011

Violenta domestica impotriva femeilor

Unul dintre cele mai delicate subiecte poate fi considerat in opinia mea cel al violentei domestice impotriva femeilor, teroarea prin care trec unele femei poate chiar zeci de ani, persoana ce candva ti-a jurat credinta, persoana ce ar trebui sa inspire incredere, protectie si iubire s-a transformat intr-un “mostru”, intr-un tiran. Unii isi cer scuze si promit ca nu se va mai intampla, unele femei au naivitatea de ai crede, altele nu si asteapta noua criza de manie care poate apararea in orice moment,atunci cand te asteptepti mai putin, unii uita sa faca si asta considera ca ceea ce au facut este ceva normal, considera ca nu ei au gresit ci partenerul de viata iar ei nu vor decat al “educa” chiar daca aceste “lectii” impun violenta fizica si/sau psihica.
Abuzul domestic indreptat impotriva partenerelor de viata implica contrangere, amenintare, izolare, abuz fizic, emotional si sexual.
Daca este sa vorbim de cauze, vom descoperi printre aceastea ca deobicei mediul social in care ambii parteneri au trait inca din fragda copilarie, fete care ajung la concluzia ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului si baietii care ajung la aceasi concluzie, primii sapte de acasa fac diferenta.Un mediu ostil va da nastere unui comportament ostil. O alta cauza considerata de mine ca fiind majora din propia experienta este aceea a alcoolismului. Alcoolul este unul dintre principalele motive pentru care sotii isi pierd mintiile provocand excese de manie, paranoia, ca de ex: cu cine ai fost aseara? unde ai stat pana acum? Cu cine ma inseli? O alta cauza destul de vizibila a acestui fenomen are ca si princpal vinovat insasi victima, ce incurajeaza prin comportamentul ei pasiv agresorul, unele dintre ele protejundu-si agresorii impotriva autoritatilor sau prietenilor, poate ca la mijloc este dragostea sau sentimentul de dependenta pe care victima o resimte fata de parternerul de viata.
Trecand la consecinte putem afla ca sunt dintre cele mai grave, printre ele regansindu-se depresia, starea de paranoia ca si senzatie de teama permanenta, scaderea increderii si a repectului de sine la cote maxime, femeia incepand a se considera doar o simpla sclava a partenerului, ruperea legaturilor sociale ale victimei, cum ar fi indepartarea de prieteni, de familie, de colegi, de necunoscuti, victima nepund lua contact cu nimeni in afara partenerului, acest lucru ducand la o izolare extrem de nociva pentru viata victimei. Consecintele pot fi din pacate si fizice, datorita batailor repetate la care aceasta este supusa si teama femeii de a merge la medic sau dorinta acesteia de al proteja pe agresor pot conduce cu timpul la diferite probleme medicale, probleme fizice si psihice pot fi provocate de obligarea partenerului de a intretine relatii sexuale sau obligarea intretinerii relatiilor sexuale printr-o activitate cu care victima nu este de acord.
In acest tip de relatii agresorul foloseste diferite metode de intimidare a victimei sale, dintre care putem enumera: 1) folosirea copiilor pe post “ arma”: amenintarea ca in cazul unui divort isi va pierde copii ( ca si informatiei in 90% din caazurile de divort copoii raman la mama,restul de 10% sunt cazurile in care regasim mame complet denaturate sau cu probleme psihice )
  1. izolare: limitarea sau interzicera intalnirilor cu prietenii,familia,colegii,etc.
  2. Amenintare fizica si/sau psihica : lovituri cu palmele,sugrumari,ciuputuri,imobilizari la perete sau la podea, jigniri,injuraturi, amenintari cu violenta asupra ei sau celor apropiati ei,amenintari cu moartea,etc
  3. abuz economic: agresorul face astfel incat sa creeze o aparenta dependenta economica a victimei fata de el.
  4. Negarea calitatilor victimei: invinovatirea parteneruluyi pentru toate probleme iscate in cuplu,crearea sentimentului ca partenerul nu este bun de nimic.
Ce este de facut? In primul rand prima persoana care poate ajuta este insasi femeia agreseta, incepand cu denuntarea partenerului agresor si prin trecerea peste toate obstacolele impuse de agresor,obstacole care sunt chiar tacticile folosite de acesta despre care am vorbit mai devreme.Un al lucru care trebuei facut este o mai buna colaborare intre organele publice( politie,parchete,etc) si victimele abuzului domestic, din pacate prea multe plangeri ale victimelor acestor tipuri de abuzuri raman nesolutionate. O cunoastere mai buna a legii ce sactioneaza aceste tipuri de abuzuri si vom incerca sa enumeram cateva dintre ele:
Art.175. CP alin1 (c) asupra soţului sau unei rude apropiate;
art 180.CP. Alin1: Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Alin2:Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
Alin5: Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 11 şi 21 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
Acest lucru este valabil si pentru infractiunile de vatamare corporala si vatamare corporala grava doar ca pedepsele sunt mai mari
Legea nr 271/2003 prinvind prevenirea si combaterea violentei in familie.
Ca si cuvinte de incheiere nu pot decat sa ii invit pe toti barbatii si sa ma autoinvit si pe mine la a ne aduce aminte fiecare dintre noi ca si mamele noastre,cele ce ne-au crescut si protejat sunt tot femei,tot sotii iar atunci cand unul dintre noi ia decizia de a ridica mana in fata unui femei sa isi aduca aminte ca ridica mana in fata propiei mame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu